nederland slider_peru slider-slowakije slider_indonesie slider-polen slider_letland

Nederland

Skotsploech 2018


"Boalserter Skotsploech", Bolsward

De Boalserter Skotsploech is een folkloristische dansgroep uit Bolsward en bestaat uit ongeveer 20 dansparen en 3 muzikanten. De groep draagt de oud-Friese Klederdracht anno 1860 en brengt een programma van oude, meest Friese dansen uit die tijd.Op verzoek treedt de groep op in binnen- en buitenland.

De Boalserter Skotsploech werd in 1958 opgericht, nu, ruim 50 jaar later is de groep nog steeds springlevend. Nooit tevoren waren er zoveel aanvragen voor optredens en reizen als juist de laatste jaren. Trad men in het verleden enige tientallen keren per jaar op, tegenwoordig moeten de leden zich rond de 30 keer per jaar in het kostuum steken.

Op dit moment telt de Skotsploech ruim 30 leden, die iedere maandag van heinde en ver komen om het repertoire van rond de 60 dansen te onderhouden en uit te breiden. De leden besteden ook veel tijd aan het maken, verzorgen en perfectioneren van de kostuums en de sieraden. Alle kostuums zijn inmiddels goedgekeurd en kunnen de toets der kritiek ruim doorstaan. Aardig is het te constateren dat er naast gelijkvormigheid ook verschil in kostuums is. Verschil in kleur en model, maar ook in de verdere aankleding. Zo worden verschillende soorten en modellen oorijzers gedragen.

Website: Klik hier www.skotsploech.nl

 


Gift of sponsoring.

Het organiseren van het dansfestival kost altijd veel geld.
Help ons het dansfestival te behouden en wordt sponsor of steun ons met uw gift!

U kunt u aanmelden bij hendrikawoudstra@home.nl of direct storten op rek. nr. NL05ABNA05812232209


Kijk ook eens op de site van Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland